Optimiranje izradbe prototipne tvorevine

Golubić, Vedran (2009) Optimiranje izradbe prototipne tvorevine. = Optimizing of prototype manufacturing. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Šercer, Mladen.

[img] Text
16_07_2009_Optimiranje_izradbe_prototipne_tvorevine.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB)

Abstract (Croatian)

Turbulentne promjene iz okruženja, uzrokovane brzim razvojem informatičkih tehnologija i zahtjeva tržišta dovele su do brzog razvoja novih tehnologija. Vrijeme i pristup oblikovanju novog proizvoda uveliko su se promijenile u odnosu na dosadašnju klasičnu proizvodnju. Značajna dostignuća u različitim područjima informacijskih i proizvodnih tehnologija dovela su do promjena u procesu brzog razvoja proizvoda. Promatrajući evolucijske faze nastanka proizvoda može se uočiti da su promjene u oblikovanju proizvoda zahtijevale da se u razvoju svih proizvoda teži proizvodnji visokokvalitetnih proizvoda u što kraćem vremenu, uz što niže troškove. Također je potrebno sve više voditi računa o zaštiti okoliša, a uz skraćen vijek proizvoda na tržištu, prisutan je trajni pad cijena proizvoda uslijed vrlo jake konkurencije. Pri razvoju proizvoda potrebno je pridržavati se različitih propisa i normi, što zahtijeva interdisciplinarni pristup razvoju proizvoda, te se u proces razvoja proizvoda uključuje se sve više stručnjaka izvan matičnog poduzeća (multinacionalne kompanije), gdje je vrlo važno uspostaviti odgovarajuću komunikaciju između suradnika. \Novi proizvodi su kompleksniji (funkcijski) i kompliciraniji (geometrijski), a vrijeme njihove proizvodnje treba biti što kraće. Evolucija u bilo kome od područja značajnih za razvoj proizvoda doprinosi da sustav postaje efikasniji i kvalitetniji. \Na tržištu je dostupno više postupaka brze izrade prototipa kao što su: stereolitografija, laminiranje, selektivno lasersko srašćivanje, FDM ekstrudiranje, 3D tiskanje itd. Cilj ovog rada je prikaz postupaka brze izrade proizvoda i posebno 3D pisača, kao jednu od najmodernijih tehnika brze izrade prototipa. Postupak izrade prototipa pomoću 3D printera se odlikuje velikom brzinom, mogućnosti rada u više boja, s različitim materijalima, te relativno dobrim kvalitetom gotove tvorevine. Zbog toga se ovaj postupak koristi i za brzu izradu alata, te brzu proizvodnju. Pojam brze izrade prototipa povezan je s značajnom uštedom u vremenu pri razvoju novih proizvoda. Osnovne prednosti brze izrade prototipa su u pogledu vizualizacije i mogućnosti ispitivanja budućeg proizvoda. Zbog toga, rad prikazuje evoluciju postupaka za brzi razvoj proizvoda i primjenu postupaka brze izrade proizvoda.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: Turbulentne promjene iz okruženja; uzrokovane brzim razvojem informatičkih tehnologija i zahtjeva tržišta dovele su do brzog razvoja novih tehnologija. Vrijeme i pristup oblikovanju novog proizvoda uveliko su se promijenile u odnosu na d
Divisions: 1200 Department of Technology > 1240 Chair of Polymer Processing
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 14 Jan 2022 14:04
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/706

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year