Primjena senzora sile i momenta na robotu LR Mate 200iC 5L

Kovačić, Saša (2009) Primjena senzora sile i momenta na robotu LR Mate 200iC 5L. = Force-torque sensor application with robot LR Mate 200iC. Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Jerbić, Bojan.

[img] Text
15_10_2009_kovacic_sasa_primjena_senzora_sile_i_momenta_na_Fanuc_LR_Mate200iC.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (7MB)

Abstract (Croatian)

Ideja o robotima datira još od Leonarda da Vincija kada je oko 1500. godine izradio mehanički automat u obliku lava, te na neki način predvidio moderne robote. Danas zahtjevi tržišta za smanjenjem troškova, povećanjem proizvodnosti i kvalitete, te zakonske regulative o sigurnosti i radu, uzrokuju rapidni, gotovo zastrašujući tempo napretka znanosti i tehnologija, što za posljedicu ima primjenu visoko automatiziranih inteligentnih robotskih sustava. U ovom radu prikazane su mogućnosti korištenja sustava senzora sile i momenta. U tu svrhu korišten je robotski sustav Fanuc LR Mate 200iC 5L sa senzorom sile i momenta Fanuc FS- 10iA koji je instaliran u Laboratoriju za projektiranje izradbenih i montažnih sustava Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. U radu je dan pregled robotskih aplikacija adaptivnog ponašanja robota u slučajevima kada zbog grešaka u pozicioniranju dolazi do prostorne kolizije. Provedeni su i detaljno opisani pokusi problema umetanja koji su obuhvatili: - umetanje osovine - umetanje četverokutne prizme - umetanje osovine s klinom.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: senzor sile; senzor momenta; umetanje strojnih dijelova
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 17 Jan 2022 11:58
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/721

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year