Višeagentno upravljanje programskim jezikom Karel

Švaco, Marko (2009) Višeagentno upravljanje programskim jezikom Karel. = Multi-agent control by KAREL programming language. Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Jerbić, Bojan.

[img] Text
15_10_2009_Microsoft_Word_-_Diplomski_Rad_PRINT_PRINT_PRINT_NISTA_NE_UP.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (10MB)

Abstract (Croatian)

U ovom diplomskom radu izrađeni su programi za upravljanje gibanjem te komunikaciju između industrijskih robota FANUC LR Mate 200iC 5L i FANUC M-10iA u laboratoriju za projektiranje izradbenih i montažnih sustava na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Koristeći opciju za korisničko komuniciranje te naredbe gibanja roboti izvršavaju sinkronizirano gibanje usklađivanjem brzina i položaja alata. Upravljačka jedinica robota LR Mate 200iC 5L šalje podatke o položaju alata upravljačkoj jedinici robota M-10iA te oni zajedno izvode gibanje od točke do točke. U radu je prikazana sistematizacija industrijskih robota, osnove njihovih podjela te karakteristike. Prikazan je pregled opreme i uređaja koji su korišteni u izradi ovog diplomskog rada kao i njihove glavne značajke. U daljnjim poglavljima iznesene su osnove programiranja pomoću upravljačke konzole i programskog paketa Roboguide. Opisana je sintaksa programskog jezika KAREL, standardnog programskog jezika FANUC višeosnih upravljačkih sklopova, njegove osnovne funkcije, vrste varijabli kao i sve potrebne naredbe korištene u izradi programa ovog diplomskog rada. Opisan je način mrežne konfiguracije pojedine upravljačke jedinice robota kao i primjeri programa za mrežno komuniciranje. U završnom dijelu izneseni su rezultati rada. Opisan je tijek svakog od programa te je prikazana simulacija rada u programskom paketu Roboguide. Opisani su problemi i mogućnosti koje pruža ovakav način programiranja sinkroniziranog rada robota.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: robot; sinkronizirano gibanje; mrežna komunikacija; programiranje robota
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 17 Jan 2022 13:39
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/730

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year