Primjena pokretnog vizijskog sustava u robotskoj montaži

Šekoranja, Bojan (2009) Primjena pokretnog vizijskog sustava u robotskoj montaži. = Vision system application in robotic assembly. Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Jerbić, Bojan.

[img] Text
15_10_2009_Sekoranja_Bojan_-_diplomski_rad.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (11MB)

Abstract (Croatian)

Ovaj rad bavi se problematikom primjene vizijskog sustava u robotskoj montaži. Potrebno je primijeniti vizijski sustav ovješen na robotsku ruku na upravljanje industrijskim robotom. Obrađen je slučaj kada je potrebno da robot uz pomoć vizijskog sustava locira predmet rada i paletu za njegovo odlaganje na radnom stolu. Zatim robot prilazi pronađenom predmetu, podigne ga uz pomoć hvataljke te ga umetne u paletu predviđenu za odlaganje. Zbog vrlo malih tolerancija potrebna je velika preciznost svih radnji. U radu su sadržani svi potrebni koraci za dobivanje funkcionalnog modela. Rad je podijeljen u pet poglavlja. Prvo su u uvodu kratko opisani neki od razloga korištenja vizijskih sustava i općenito robotskih sustava u industriji. U sljedećem poglavlju dan je kratki pregled svih komponenti sustava. Za vizijski proces potrebni su: upravljačka jedinica, robot, kamera sa objektivom, računalo i upravljačka konzola, kojima pristupamo upravljačkoj jedinici. Za svaki uređaj koji se koristi dan je kratak opis i navedene su karakteristike deklarirane od strane proizvođača. U trećem poglavlju koje obrađuje analizu slike na generalnoj razini prvo se navodi koji je proces akvizicije slike. Također je dan kratak opis slike – što slika predstavlja, kako se zapisuje i tumači u računalu. Potom se na generalnoj razini uvodi u proces analize slike u računalu. Dane su osnove procesa analize slike. Zatim se spominju konkretne metode obrade slike potrebne da bi vizijski sustav mogao ispuniti zahtjeve koji su postavljeni pred njega. U poglavlju četiri opisuje se rad s vizijskim sustavom integriranim u upravljačku jedinicu robota. \Navode se neke njegove mogućnosti i ograničenja. Po redu izvođenja dan je prikaz svih upravljačkih sučelja koje je potrebno podesiti da bi se dobio radni model. Prikazane su postavke kamere. Sljedeće je opisana kalibracija sustava i objašnjenja je njena uloga u radu sustava. Zadnji korak u ovom poglavlju je definiranje vizijskog procesa. Ovdje su navedene sve postavke korištene u konkretnom slučaju i prikazano je kako se pohranjuju podatci koji se kasnije koriste u programiranju rada s robotske ruke. Posljednje poglavlje govori o programiranju rada sustava. Opisane se sve potrebne naredbe gibanja. Naredbe gibanja dovode robota u specificiranu točku unutar radnog prostora pri određenoj brzini i na određen način. Objašnjeni su osnovni elementi programskog jezika potrebni za rad programa. Dan je u cijelosti programski kod napravljen za ovaj konkretan slučaj umetanja sklopke u paletu na radnom stolu. Ukratko je dan i kratak opis programskog koda. Za kraj, u zaključku su sumirani rezultati rada i dani su prijedlozi daljnjeg rada i mogućih poboljšanja.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: robotika; vizijski sustavi; programiranje robota
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 17 Jan 2022 13:41
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/731

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year