Izbor postupaka modificiranja površina za alate za tlačni lijev aluminija

Vorel, Ivan (2009) Izbor postupaka modificiranja površina za alate za tlačni lijev aluminija. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Matijević, Božidar.

[img]
Preview
Text
19_10_2009_Vorel.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (72MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Tlačni lijev vrlo je raširen proces koji se koristi za visokoserijsku proizvodnju preciznih odljevaka legura nižeg tališta. U tijeku lijevanja na alat djeluje čitav niz kompleksnih mehanizama trošenja koji skraćuju njegov radni vijek, a dominantni mehanizam trošenja je reakcijsko nataljenje radne površine dijelova kalupa. Primjenom odgovarajućih metoda modificiranja i prevlačenja površina moguće je značajno produljiti radni vijek alata za tlačni lijev aluminija i time spriječiti skupe zastoje i obustavu proizvodnje. Odluka o primjeni određenog postupka modificiranja i prevlačenja površina dijelova kalupa za tlačni lijev ovisi o nizu utjecajnih čimbenika i proizlazi iz razmatranja uvjeta naprezanja kalupa tijekom rada. U industriji je do sada najčešće bio primjenjivan postupak toplinske obrade poboljšavanjem i modificiranjem površine kalupa nitriranjem u solnoj kupci postupkom TENIFER.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: postupci modificiranja alata za tlačni lijev aluminija; visokotemperaturna oksidacija žarenjem čelika KANTHAL-A1
Divisions: 1000 Department of Materials > 1020 Chair of Heat Treatment and Surface Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:15
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/735

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata