Obrada abrazivnim vodenim mlazom

Buljubašić, Hrvoje (2009) Obrada abrazivnim vodenim mlazom. = Abrasive water jet machining. Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Ciglar, Damir.

[img] Text
12_11_2009_Diplomski_rad_-_HRVOJE_BULJUBASIC.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (6MB)

Abstract (Croatian)

Obrada abrazivnim vodenim mlazom (Abrasive Water Jet Machining) relativno je nova nekonvencionalna tehnologija obrade odvajanjem čestica koje sve brže dospijeva u pogone širom svijeta bez obzira na njihovu veličinu i količinu proizvodnje. Postupak koristi mlaz vode pod visokim hidrauličnim pritiskom kojem se dodaju zrnca abraziva kao alat za rezanje. Iznimne mogućnosti koje pruža ovaj postupak su ušteda vremena i materijala, uz veliku proizvodnost i univerzalnost postupka koja se očituje u mogućnostima obrade svih vrsta materijala. Kod rezanja nema zagrijavanja obradka i male su posmične sile za vrijeme obrade pa nema potrebe za stegama kod postavljanja i stezanja obradka. Uz to ovaj postupak je ekološki prihvatljiv u slučajevima kada se ne obrađuje materijal koji nije štetan za zdravlje čovjeka i okoliša. Obrada abrazivnim vodenim mlazom je tehnologija obrade odvajanjem čestica, s nizom utjecajnih parametara na kvalitetu površine i produktivnost, koji se mogu istraživati u svrhu optimiranja postupka. U eksperimentalnom dijelu rada izvedena su tri pokusa kojima se ispitivao utjecaj udaljenosti abrazivne mlaznice od površine obradka, masenog protoka abrazivnog sredstva na kvalitetu obrađene površine, te utjecaj debljine uzoraka i masenog protoka na kvalitetu obrađene površine. Povećanjem masenog protoka abrazivnog sredstva od najmanje do najveće vrijednosti masenog protoka abraziva preporučenog od strane proizvođača stroja za određenu kombinaciju rezne glave, smanjuje se hrapavost obrađene površine. Pri tome je bitno odrediti onaj protok abrazivnog sredstva, kod kojeg je hrapavost, odnosno kvaliteta obrađene površine u zadovoljavajućim granica. Rezultatima dobivenim iz eksperimenata pokazalo se da je zadovoljavajuću kvalitetu obrađene površine moguće postići manjim masenim protocima abraziva i pri tome uštedjeti znatne količine abraziva.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: obrada abrazivnim vodenim mlazom; abrazivni vodeni mlaz; rezanje aluminija abrazivnim vodenim mlazom; rezanje čelika abrazivnim vodenim mlazom; ; ušteda abrazivnog sredstva; abrazino sredstvo
Divisions: 1200 Department of Technology > 1230 Chair of Machine Tools
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 25 Jan 2022 11:43
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/768

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year