Uloga komunalnog otpada u smanjenju emisija stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj

Kirac, Mislav (2009) Uloga komunalnog otpada u smanjenju emisija stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj. = Role of municipal waste management in greenhouse gas emission reduction in the Republic of Croatia. Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Schneider, Daniel Rolph.

[img]
Preview
Text
12_11_2009_Diplomski_rad_mislav_kirac.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U okviru ovog rada analiziran je potencijal mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz gospodarenja komunalnim otpadom. Dan je pregled najboljih raspoloživih tehnika i objašnjena metodologija korištena za izračun emisija. Definirani su scenariji smanjenja emisija stakleničkih plinova u gospodarenju komunalnim otpadom, a emisije su procijenjene korištenjem kinetičkog modela. U svrhu analize mogućnosti smanjenja emisija stakleničkih plinova u gospodarenju komunalnim otpadom izrađena su tri scenarija: temeljni scenarij, scenarij s mjerama i scenarij s dodatnim mjerama. Potencijali mjera uključenih u scenarije smanjenja emisija stakleničkih plinova prikazani su u odnosu na temeljni scenarij. Analizirani su granični troškovi mjera, a u svrhu određivanje prioriteta mjera sa stajališta njihove ekonomičnosti izrađena je krivulja graničnih troškova. Analizom osjetljivosti razmatrana je ekonomičnost mjera u ovisnosti o promjeni pojedinih parametara. Pitanje smanjenja emisija stakleničkih plinova vezano je uz sve gospodarske djelatnosti u Hrvatskoj, a implementacija najboljih raspoloživih tehnika u gospodarenju otpadom omogućena je međusektorskim utjecajem i učinkom pojedinih mjera. Korištenjem komunalnog otpada kao goriva u industriji i energetici te proizvodnjom energije iz odlagališnog plina mogu se ostvariti značajne energetske, ekološke i ekonomske koristi, što je i naglašeno ovim radom.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: komunalni otpad; emisije stakleničkih plinova; potencijali smanjenja emisija; granični troškovi
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 25 Jan 2022 13:38
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/785

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year