Racionalizacija proizvodnje primjenom klasične metode sa šest stupnjeva i ergonomijskih načela

Lulić, Goran (2009) Racionalizacija proizvodnje primjenom klasične metode sa šest stupnjeva i ergonomijskih načela. = Manufacturing rationalization by applying classical methods with four phases and ergonomic principles. Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Car, Miroslav.

[img] Text
12_11_2009_Diplomski_rad_Goran_Lulic_2009.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB)

Abstract (Croatian)

U ovom diplomskom radu obrađuje se tema racionalizacije proizvodnje pomoću klasične metode sa šest stupnjeva. Racionalizaciji proizvodnje pristupa se iz više razloga od kojih su najvažniji: poboljšavanje i pojednostavnjenje proizvodnog procesa te humani razlozi koji osiguravaju smanjenje umora i povećanje sigurnosti čovjeka. Rad se sastoji od teorijskog dijela na koji se nadovezuje praktični dio za koji su potrebna mjerenja obavljena u poduzeću Klimaoprema, Samobor. U teorijskom dijelu rada opisuju se osnovne postavke racionalizacije rada te je detaljno opisana metoda sa šest stupnjeva, njezina primjena i postupak izvođenja svakog od šest stupnjeva. Praktični dio rada obuhvaća utvrđivanje i analizu postojećeg stanja proizvodnog sustava prilikom kojeg se definira reprezentativni proizvod kao njegov i proces izrade koji se zabilježava na standardnim obrascima. Nakon utvrđivanja i analize postojećeg odnosno sadašnjeg stanja pristupa se istraživanju idealnih i praktičnih rješenja. Rješenja se ispituju sa tehničkog, ergonomijskog i organizacijskog aspekta te se usvajaju ona koja odgovaraju načelima poboljšavanja sustava bez većih investicija uz smanjenje naprezanja radnika.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: racionalizacija; proizvodnja; metoda sa šest stupnjeva; istraživanje rješenja; uvođenje optimalnog rješenja racionalizacije
Divisions: 700 Department of Industrial Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 26 Jan 2022 08:30
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/792

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year