Određivanje mehaničke impedancije prigušivača vibracija tipa Stockbridge

Zenzerović, Ivan (2010) Određivanje mehaničke impedancije prigušivača vibracija tipa Stockbridge. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Wolf, Hinko.

[img]
Preview
Text
05_02_2010_Zavrsni_rad_Ivan_Zenzerovic.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Radi boljeg razumijevanja problematike koja se obrađuje u radu, opisana je pojava eolskih vibracija užeta dalekovoda koje spadaju u grupu vibracija uzrokovanih strujanjem fluida oko konstrukcije. Također je opisan i način modeliranja vibracijskog sustava užeta dalekovoda s prigušivačem vibracija tipa Stockbridge kao i metoda ravnoteže snaga koja se u praksi uobičajeno koristi. U radu je detaljno izveden analitički model prigušivača vibracija tipa Stockbridge. Izvedeni model je linearan uz pretpostavljeni dominantni utjecaj histereznog tipa prigušenja u čeličnom užetu prigušivača. Opisane su i izvedene veličine koje opisuju karakteristiku prigušivača od kojih je mehanička impedancija najbitnija jer je upravo ona ulazni parametar u metodu ravnoteže snaga pomoću koje se u praksi određuju amplitude vibracija užeta dalekovoda. Na eksperimentalnom postavu za ispitivanje prigušnih i elastičnih svojstava užeta u Dalekovod-Laboratoriju je ispitano čelično uže kakvo tvrtka Dalekovod koristi na vlastitim prigušivačima vibracija. Predočena je i detaljna analiza snimljenih podataka te su opisane pojave koje su se tokom ispitivanja javljale. U svrhu verifikacije analitičkog modela s eksperimentalno određenim parametrima konstruiran je ispitni primjerak prigušivača pojednostavljene konstrukcije. Na ispitnom postavu su snimljene stvarne karakteristike ispitnog prigušivača. U konačnici su uspoređene eksperimentalno određene karakteristike ispitnog prigušivača s karakteristikama koje su dobivene korištenjem izvedenog analitičkog modela. Posebno je obrađena nelinearnost svojstava čeličnog užeta prigušivača kao osnovni uzrok razlika u rezultatima. Lokalnom linearizacijom parametara čeličnog užeta postiglo se dobro poklapanje rezultata u okolici prve rezonancije prigušivača te su temeljem toga predloženi pravci budućeg istraživanja koji uključuju detaljno ispitivanje nelinearnih svojstava čeličnog užeta kao i eventualni izvod nelinearnog matematičkog modela.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: prigušivač vibracija tipa Stockbridge; mehanička impedancija; eolske vibracije dalekovoda; prigušenje i krutost čeličnog užeta
Divisions: 200 Department of Engineering Mechanics > 230 Chair of Mechanical Systems Dynamics
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:10
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/816

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata