Projekt rashladnog poluhermetskog kompresora

Jurina, Martin (2010) Projekt rashladnog poluhermetskog kompresora. = Design of a semihermetic refrigeration compressor. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Andrassy, Mladen.

[img] Text
08_02_2010_Projekt_rashladnog_kompresora-_Martin_Jurina.pdf - Published Version
Restricted to Repository staff only Jezik dokumenta:Croatian

Download (372kB)

Abstract (Croatian)

Zadatak završnog rada je izračunati osnovne dimenzije cilindara rashladnog kompresora s oscilirajućim stapom i analizirati promjenu rashladnog učina, ogrjevnog učina i snage kompresora. Prvo poglavlje daje uvod u proračun, navode se parametri na kojima se temelji proračun, opisuje se rashladni kompresor te su skicom prikazani osnovni dijelovi. Drugo poglavlje je glavni dio završnog zadatka gdje se izračunavaju osnovne dimenzije, promjer cilindra i stapaj. Započinje se izračunom karakterističnih veličina procesa u krugu dizalice topline, nastavlja određivanjem ukupnog volumetričkog stupnja djelovanja i na kraju iz izračunatih podataka dobijemo promjer i stapaj. Učinjen je odabir pogonskog elektromotora u skladu s najvećom potrebnom snagom koja proizlazi iz analize promjene snage s temperaturom isparivanja tijekom starta uređaja. Treće poglavlje obuhvaća analizu promjene rashladnog i ogrjevnog učina kompresora u funkciji temperature kondenzacije i isparavanja. Uz promjenu učina prati se i promjena snage. U četvrtom poglavlju dati su sklopni crteži rashladnog kompresora.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: kompresor; rashladni učin; ogrjevni učin; snaga kompresora
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 31 Jan 2022 10:50
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/820

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year