Određivanje indeksa gustoće mutnoće prirodnih voda

Blatarić, Zoran (2010) Određivanje indeksa gustoće mutnoće prirodnih voda. = Determination of silt density index for natural waters. Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Dobrović, Slaven.

[img]
Preview
Text
08_02_2010_zavrsnipdf.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (661kB) | Preview

Abstract (Croatian)

Indeks gustoće mutnoće (Silt density indeks - SDI) je empirijski parametar kvalitete vode koji iskazuje potencijal čepljenja filtracijskih uređaja. Indeks se temelji na kvaliteti i količini suspendiranih tvari sadržanih u vodi koja se namjerava obrađivati membranskim uređajem. U okviru ovog rada koristeći laboratorijski uređaj izvršeno je ispitivanje indeksa gustoće mutnoće za nekoliko prirodnih voda sa i bez predobrade. Korištene vode su: Sava, Drava, Ponikva i Jezero Krk. Kao postupci predobrade korišteni su: Izravna filtracija, koagulacija i flokulacija, te koagulacija i flokulacija sa taloženjem. Za svaki pojedini uzorak vode je prije i nakon svake predobrade izmjerena mutnoća, ukupni sadržaj suspendiranih tvari i SDI indeks. Srednja vrijednost, standardna i relativna standardna pogreška mjerenja su određene na temelju tri ponovljena postupka mjerenja i predobrade istog uzorka vode. Rezultati navedenih mjerenja prije i nakon svakog od postupka predobrade vode su prikazani tablično. Obradom i usporedbom dobivenih rezultata, te grafičkim prikazom relevantnih veličina utvrđen je utjecaj pojedinog postupka predobrade na mjerene veličine ispitanih uzoraka vode. Iz dobivenih se rezultata zaključuje o svrsishodnosti i opravdanosti primjene određenog procesa predobrade u membranskim sustavima za pročišćavanje vode.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: SDI; mutnoća; suspendirane tvari
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 540 Chair of Water and Environmental Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 01 Feb 2022 10:07
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/858

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year