Automatizacija sklapanja zidne priključnice

Pamučar, Zoran (2010) Automatizacija sklapanja zidne priključnice. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Kunica, Zoran.

[img]
Preview
Text
18_02_2010_Zoran_Pamucar__-_Diplomski_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Moderan način života postavlja i nove izazove na industriju i proizvodnju. želja za većim proizvodnim količinama, povećanoj zaradi i smanjenjem udjela ljudskog rada zbog povećanja cijene radne snage sve je izraženija, te se postavlja pitanje automatizacije proizvodnih procesa.U ovom radu razmotrena je mogućnost automatskog sklapanja zidne priključnice tvornice TEP. Zidna priključnica je proizvod koji se inače sklapa ručno i to u takvim količinama da se nameće pitanje automatizacije sklapanja.Prvo je u radu opisan proizvod. Reklo se općenito o zidnoj priključnici i njenoj namjeni, te su prikazani struktura i nivoi ugradnje.Prema Boothroydu i Dewhurstu izvršene su dvije analize sklopivosti proizvoda, i to: analiza automatskog i analiza robotskog sklapanja. Prema dobivenim rezultatima napravljena je usporedba i izabrao se pogodniji sustav – robotski sustav. Zatim se prišlo izradi varijanti procesa robotskog sklapanja. Napravlje ne su tri varijante procesa i naznačena su principijelna tehnička rješenja. Odabrana je najpogodnija varijanta automatskog procesa. Potom slijedi oblikovanje sustava sklapanja prema odabranoj varijanti procesa. Oblikovanje sustava sklapanja rađeno je pomoću računala programima CATIA i DELMIA. Programom CATIA oblikovane su komponente sustava, a DELMIA-om je oblikovan cjelovit sustav robotskog sklapanja. Razmotren je način upravljanja sustavom pomoću centralnog računala i senzorske mreže. Na takav način dobije se zatvoreni regulacijski krug koji je sposoban uočiti i reagirati na poremećaj u sustavu.Specifikacijom sustava navedeno je što sve treba od opreme za montažni sustav, s naznačenim standardnim i nestandardnim komponentama.U daljnjem radu , uz ostalo, bilo bi uputno načiniti analizu prikladnosti u ovome radu oblikovanog sustava, za sklapanje drugih proizvoda iz proizvodnog programa tvornice.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: sklapanje; automatizacija procesa; sklopivost; oblikovanje
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:09
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/896

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata