Optimiranje smjesa u proizvodnji dizelskih i benzinskih goriva

Belošević, Ivan (2010) Optimiranje smjesa u proizvodnji dizelskih i benzinskih goriva. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Šakić, Nikola.

[img]
Preview
Text
18_02_2010_diplomski_belosevic.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (4MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Nafta se ujedno naziva i crno zlato zbog svoje uloge u zadovoljavanju potreba čovječanstva za energijom. Većina svjetskih energetskih potreba još uvijek se zadovoljava iz fosilnih izvora, čije se količine rapidno smanjuju. Unazad posljednjih tridesetak godina rastom svijesti o negativnom utjecaju izgaranja goriva na okoliš, te činjenicom da je sirove nafte sve manje, razvijene su norme koje propisuju minimalne zahtjeve kvalitete goriva kako bi se smanjio utjecaj njihovog izgaranja na okoliš. Tehnološka konfiguracija rafinerija, u kombinaciji sa strategijom poslovanja snažno je povezani sa normama kvalitete goriva, jer se samo efikasnim i preglednim proizvodnim procesom može postići maksimalno iskorištenje raspoloživih sirovina kako bi se dobilo gorivo zadovoljavajuće kvalitete. Proizvodnja visokokvalitetnih komponenti minimalnih odstupanja ostvariva je vođenjem procesa putem računala, koje će osim vođenja procesa omogućiti stvaranje baze podataka koja će omogućiti detaljnu analizu procesa i pronalaženja potencijalnih poboljšanja. Budući da motorno gorivo mora zadovoljiti istovremeno deset do petnaest specifikacija, namješavanje se pokazalo kao jedno od krucijalnih područje pri kreiranju konačnog proizvoda. Optimizacija namješavanje u proizvodnji benzinskih i dizelskih goriva omogućuje praćenje tehničko tehnoloških mogućnosti u odnosu na ekonomski aspekt proizvodnje, efikasnost uporabe dostupnih komponenti, te minimiziranje uporabe komponenti goriva sa visokom cijenom. Ukratko možemo reći da se uporabom matematičkog programiranja u optimizaciji namješavanja motornih goriva, kroz povećani broj alternativa i brzim odgovorom na novonastale situacije, stvara prostor za uštede u poslovanju. Bitna je i činjenica da se postiže smanjenje vremena potrebno za cijeli proizvodni ciklus goriva, jer se smanjuje potreba za naknadnim namješavanjem. Razlikujemo dva temeljna pristupa namješavanju: eksperimentalni temeljen na metodologiji pokusa sa smjesama, te proizvodni korišten u praksi gdje su važećim normama točno definirana svojstva komercijalnih motornih goriva. Ovim diplomskim radom obuhvaćena su oba pristupa, te je dan pregled dostupnih programskih rješenja za optimiranje značajki goriva. Simulacijom optimiranja omogućuje se proizvodnja važećim normama sukladnih goriva uz minimalne moguće štetne emisije.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: proizvodnja benzinskih i dizelskih goriva; pokusi sa smjesama; namješavanje; mješavine; optimiranje značajki goriva
Divisions: 700 Department of Industrial Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:07
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/910

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata