Snimanje krivulje tečenja modificiranim hidrauličnim udubljivanjem na sferi

Baburić, Ivan (2010) Snimanje krivulje tečenja modificiranim hidrauličnim udubljivanjem na sferi. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Math, Miljenko.

[img]
Preview
Text
22_02_2010_1diplomski-baburic_Ivan_v2.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (4MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U diplomskom radu je opisan process klasičnog hidrooblikovanja i primjenu tog postupka u autoindustriji. Spomenuti su i materijali koji se koriste u autoindustriji . Opisane su metode snimanja krivulje plastičnog tečenja. U drugom dijelu rada opisana je nova metoda snimanja krivulje plastičnog tečenja pod nazivom modificirano hidraulično udubljivanje na sferi. Metoda je izvedena iz postupaka hidrauličnog udubljivanja. Na napravi izrađenoj za klasično i modificirano hidraulično udubljivanje , snimljena je krivulja plastičnog tečenja aluminijskog lima debljine 2 mm modificiranim hidrauličnim udubljivanjem. U radu su prikazani izrazi za kinemtaiku i pripadajuća naprezanja i deformacije kako bi se dobila eksperimentalno odgovarajuća krivulja plastičnog tečenja. Korištena je pretpostavka membranskih naprezanja u limu i izvedeni su uvjeti plastičnog tečenja neophodni za snimanje krivulje plastičnog tečenja. Uz analitički pristup problemu te provedne eksperimente , rezultati su modelirani i metodom konačnih elemenata. Nadalje dobivena krivulja plastičnog tečenja komparirana je krivuljom snimljenom modificiranim udubljivanjem za isti materijal debljine 1 mm, isto tako uspoređena je sa pripadajućom krivuljom iz norme VDI-3200 kao i krivuljom prikazanom u atlasu tečenja. Izrađena je numerička simulacija modificiranog udubljivanja metodom lima debljine 2 mm konačnih elemenata u programskog paketu MSC Marc Metant te su uspoređeni numerički i eksperimentalno dobiveni rezultati.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: hidraulično udubljivanje; modificirano hidraulično udubljivanje; krivulja plastičnog tečenja; oblikovanje lima; materijali u autoindustriji; hidrooblikovanje u autoindustriji; numerička simulacija udubljivanja;
Divisions: 1200 Department of Technology > 1220 Chair of Metal Forming
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:07
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/915

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata