Energetska oporaba komunalnog otpada postupkom rasplinjavanja

Bogdan, Bruno (2010) Energetska oporaba komunalnog otpada postupkom rasplinjavanja. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Schneider, Daniel Rolph.

[img]
Preview
Text
22_02_2010_Energetska_oporaba_komunalnog_otpada_postupkom_rasplinjava..pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U radu se analizira proces rasplinjavanja kao jedna od mogućih tehnologija za termičku obradu komunalnog otpada s ciljem njegove energetske oporabe. Budući da termička obrada otpada predstavlja samo posljednju stepenicu u integriranom sustavu gospodarenja otpadom, ukratko su opisani načini zbrinjavanja i klasifikacije otpada, a detaljnije tehnologije termičke obrade komunalnog otpada. Budući da je rasplinjavanje novija tehnologija termičke obrade otpada koja ima potencijal veće iskoristivost energije i smanjenja emisija onečišćujućih tvari od tradicionalnih tehnologija, u radu su analizirana najnovija svjetska iskustva u razvoju tehnologije rasplinjavanja u pogledu energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i ekonomskih troškova. Detaljno su opisani sustavi za rasplinjavanje komunalnog otpada, sustavi za pročišćavanje sintetskog plina, kao i postrojenja za transformaciju toplinske energije otpada u električnu energiju: plinski motor, parno i kombinirano postrojenje. Jedan od zadataka u radu je bio izrada tehno-ekonomske analize isplativosti postrojenja za energetsku oporabu komunalnog otpada rasplinjavanjem koje koristi plinski motor za proizvodnju električne energije. Kao predložak za analizu korišteno je realno postrojenje u mjestu Greve in Chianti, blizu Firence u Italiji. Uz prilagodbu ulaznih parametara potrebama diplomskog zadatka, dobiven je specifični trošak zbrinjavanja otpada u iznosu 44,85 €/t. Budući da su raspoloživi ulazni parametri dijelom nedovoljno pouzdani, napravljena je analiza osjetljivosti na ulazne parametre, kako bi procjena projekta bila što elastičnija. Na kraju je napravljena usporedba analiziranog postrojenja s modernijim postrojenjem koje koristi kombinirani ciklus za proizvodnju električne energije. Kombinirano postrojenje se pokazalo isplativijim sa specifičnim troškom zbrinjavanja otpada od 38,62 €/t. Međutim, oba proračuna su izrađena na temelju pretpostavki koje bitno određuju dobivene rezultate. U slučaju kombiniranog postrojenja zahtjeva se najviši stupanj pročišćavanja sintetskog plina koji još uvijek nije u potpunosti dostignut, tako da se točna raspoloživost i pouzdanost kombiniranog postrojenja ne mogu sa sigurnošću utvrditi.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: rasplinjavanje; otpad; postrojenje; sintetski plin;
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:07
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/916

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata