Naprava za vježbanje mišićne grupe latissimus dorsi

Šimonek, Marko (2010) Naprava za vježbanje mišićne grupe latissimus dorsi. = Latissimus dorsi device conceptualization and embodiment. Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Sušić, Aleksandar.

[img]
Preview
Text
19_03_2010_Marko_Simonek_-_Diplomski_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (6MB) | Preview

Abstract (Croatian)

U ovom je radu opisan konceptualni razvoj sprave za jačanje mišićne grupe latissimus dorsi. Da bi se pristupilo razvoju bilo je potrebno istražiti područja koja su direktno povezana sa ovakvom vrstom sprave. Prvi korak u istraživanju područja na koji je sprava primjenjiva je shvatiti potrebu, ulogu i značaj mišićne grupe na koju se sprava primjenjuje. Taj dio obuhvaća općenitu anatomiju mišića i funkcionalnu anatomiju ciljane muskulature i popratnog lokomotornog aparata. U daljem tijeku rada je dan pregled nekih od postojećih vježbi za jačanje mišićne grupe latissimus dorsi te je na kraju odabrana optimalna vježba na temelju koje se zasniva tehnička razrada sprave. Nakon toga se provodi analiza pokreta ramenog kompleksa na koji m. latissimus dorsi djeluje, biomehanička analiza zavisnosti generiranog momenta u ramenom zglobu u odnosu na položaj ruke u odnosu na trup, te se eksperimentalno dolazi do trajektorije po kojoj se nadlaktica kreće tokom ciljanog pokreta definiranog na kraju poglavlja koje prikazuje vježbe za jačanje ove mišićne grupe. Analiza tržišta i postojećih rješenja obuhvaća pregled postojećih patenata u domeni ovog rada, pregled postojećih sprava u slobodnoj prodaji i fitness centrima, te definiranje pojma izokinetike. Nakon provedene kompletne inicijalne analize popunjava se tehnički upitnik, definiraju se ciljevi, problem i očekivanja i daju se smjernice za dalji razvoj. Nakon definiranja cilja, problema i određivanja smjernica daljeg razvoja na red dolazi osmišljavanje podsustava koje sprava mora imati i tehničkih rješenja koja će pod sustavima omogućiti ispravan rad. Drugim riječima, funkcijsko modeliranje proizvoda i morfološka matrica koja iz toga proizlazi. Odabiranjem rješenja iz morfološke matrice za pojedine pod sustave se dolazi do tri potencijalna koncepta od kojih je svaki opisno predstavljen. Nakon toga slijedi odabir najboljeg koncepta, koji zadovoljava kriterije zahtjeva iz smjernica razvoja. Na kraju se kroz podrobno opisivanje odabranog koncepta, dio po dio po podsustavima sprave, prezentira konceptualno rješenje sprave za jačanje mišićne grupe latissimus dosri. Konceptualno je rješenje slikovno potkrepljeno detaljnim prikazima dijelova sustava sprave.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: m. latissimus dorsi; sprava za jačanje; trajektorija nadlaktice; poluga za prijenos opterećenja; konvejer
Divisions: 200 Department of Engineering Mechanics > 240 Chair for Biomechanics and Ergonomy
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 04 Mar 2022 14:00
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/931

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year