Preoblikovanje razvodnika snage šumskog traktora za pogon svih kotača i vitla

Knežević, Ivan (2010) Preoblikovanje razvodnika snage šumskog traktora za pogon svih kotača i vitla. = Master's thesis (Bologna) , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Herold, Zvonko.

[img]
Preview
Text
22_03_2010_Ivan_Knezevic_DIPLOMSKI_RAD.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (5MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Šumski traktor ili skidder spada u grupu građevnskih strojeva, a služi za izvlačenje srušenih stabala i gotovih trupaca iz nepristupačnih terena šume na lako dostupan put ili skladište odakle se trupci mogu lako dalje transportirati uobičajenim načinom transporta. U tu svrhu, on je opremljen uređajima i alatima za prihvat i vuču ili nošenje trupaca. U ovom slučaju, taj uređaj je užetno vitlo, pomoću kojih operater veže trupce koje traktor vuče za sobom. Riječ je o šumskom traktoru tipa EcoTRAC, model 120V, proizvođača Hittner d.o.o. iz Bjelovara. Traktor kao pogonski stroj koristi šestcilindrični diesel motor Deutz F6L-914 snage 84kW/2300min-1. Pogonski sustav za kretanje traktora sastoji se od mjenjača, sa deset stupnjeva prijenosa za vožnju unaprijed i dva za vožnju unatrag, preko kojeg se, kroz razvodnik pogona, snaga i gibanje, prenose direktno na pogonske mostove traktora te na kraju na četiri kotača koji pogone traktor. Prijenosni odnos prema mostovima je identičan, baš kao i nihova konstrukcija, a svaki most je opremljen s po dva (na svaki kotač) planetarna reduktora koja smanjuju direktno opterećenje pogonskog sustava. Također, budući da se radi o nepristupačnim terenima, mostovi su opremljeni blokadama diferencijala upotrebom kojih se snaga po potrebi može prenijeti na sve kotače istovremeno. Budući da se radi o zglobnom traktoru, upravljanje se vrši zakretanjem polušasija oko središnjeg zgloba traktora, tako da prednji i stražnji kotači imaju isti trag. Traktor je opremljen vitlom s dva nezavisna bubnja. \Na svakom bubnju je namotano uže koje služi za povlačenje i transport trupaca u šumi. Cilj ovog rada je rekonstrukcija postojećeg šumskog traktora radi poboljšanja pogonskog sustava u pogledu kapaciteta vučene mase, jednostavnosti upravljanja, snažnijeg motora, sniženja troškova proizvodnje i zaštite okoliša. Ovdje će to biti provedeno iznalaženjem odgovarajućeg konstrukcijskog rješenja pogodnog za zamjenu hidrostatskog prijenosnika za pogon vitla šumskog traktora klasičnim mehaničkim sustavom, konstrukcijom takvog sustava te rekonstrukcijom vitla radi povećanja kapaciteta vučene mase.

Item Type: Thesis (Master's thesis (Bologna))
Uncontrolled Keywords: šumski traktor; preoblikovanje; mehanički pogon; razvodnik snage; vitlo
Divisions: 400 Department of IC Engines and Mechanical Handling Equipment > 420 Chair of Mechanical Handling Equipment and Constructions
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:08
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/932

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata