Pneumatski transport drvene strugotine

Zorić, Stevo (2010) Pneumatski transport drvene strugotine. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Ruševljan, Miroslav.

[img] Text
12_05_2010_1_DIPLOMSKI_RAD_-STEVO_ZORIC.pdf - Published Version
Restricted to IP adress Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB)

Abstract (Croatian)

U diplomskom radu je osmišljeno i proračunato odprašivanje, odstranjivanje čestica strugotine sa strojeva za obradu drveta u stolariji. Pomoću uređaja koji se koriste za suho odprašivanje kao što su: mreža cjevovoda, niskotlačni ciklon kao predodvajač grubih čestica iznad 10 mm i vrećasti filtar za fine čestice, može se očekivati da su čestice veličine 0,1mm odvojene 99%. Transportni ventilator TSVr, srednjetlačni ventilator SPVr i prigušivač buke su uređaji koji učestvuju u odvajanju tih čestica. Postupak odprašivanja koristi se radi sprečavanja emisije štetnih čestica iz otpadnog uzduha u okoliš. Uzduh koji izlazi u atmosferu, prema propisima može sadržavati max. 20 mm/m3 (masene koncentracije). Dozvoljena koncentracija prašine u zoni disanja radnika, a u vezi sa sanitarnim normama, iznosi manje od 2 mg / m3 uzduha, što opravdava ulaganja u pročišćavanje uzduha. Zaštita okoliša od buke postiglo se na taj način da su uređaji postavljeni na antivibratore, ventilatori su odvojeni elastičnim vezama od cjevovoda i postavljen je prigušivač buke na izlazu iz ventilatora. Buka u okolišu tih sustava ne smije biti veća od dozvoljene prema propisima, Tako i ekološki razlozi najviše uvjetuju pročišćavanje uzduha koji se ispušta u atmosferu.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: Drvena strugotina; pad tlaka; očišćeni uzduh; ciklon; ventilator
Divisions: 300 Department of Thermodynamics, Thermal and Process Engineering > 320 Chair of Thermal and Process Engineering
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 29 Mar 2022 12:06
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/940

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year