Termoakustički generator električne energije

Pavičić, Josip (2010) Termoakustički generator električne energije. = Master's thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Firak, Mihajlo.

[img]
Preview
Text
13_05_2010_diplomski_rad.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (1MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Zadatak ovog diplomskog rada bio je eksperimentalnim putem istražiti utjecaj određenih konstrukcijskih rješenja i fizikalnih veličina raspoloživog prototipa termoakustičkog generatora električne energije na efikasnost konverzije toplinske u električnu energiju. Rad je podijeljen na tri bitna dijela: teorijski, eksperimentalni i zaključak. U teorijskom dijelu su objašnjeni povijest i osnovni principi termoakustičkih uređaja, u eksperimentalnom je detaljno opisan trenutno raspoloživi prototip u Laboratoriju za energetska postrojenja fakulteta, priprema, izvedba i rezultati mjerenja s komentarima, a u zaključku su osim rezultata dane i smjernice za daljnji rad. Kao bitni rezultati ovdje se izdvajaju relativno niske startne temperature (80 °C u verziji s keramičkim poroznim elementom i vodenim hlađenjem i 150 °C u verziji s keramičkim poroznim elementom i zračnim hlađenjem) koje omogućavaju korištenje ne samo niskokoncentrirane sunčeve energije nego i otpadne topline za pogon uređaja i smjernice za poboljšanje efikasnosti konverzije mehaničke energije u električnu energiju u korištenom linearnom alternatoru.

Item Type: Thesis (Master's thesis)
Uncontrolled Keywords: termoakustika; termoakustički generator; sunčeva energija; otpadna toplina; električna energija
Divisions: 500 Department of Energy, Power Engineering and Environment > 510 Power Engineering and Energy Management Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:09
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/946

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata