Izrada odljevaka od sivog lijeva

Ivetić, Nenad (2010) Izrada odljevaka od sivog lijeva. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Bauer, Branko.

[img]
Preview
Text
06_07_2010_Zavrsni_rad_Ivetic_.doc.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Završni rad sastoji se od dijela u kojem se općenito obrađuje lijevanje gdje možemo ukratko vidjeti podjele lijevanja i postupke izrade dijelova lijevanjem. U nastavku predstavljamo sivi lijev, nastajanje same legure, svojstva sivog lijeva, te postupke lijevanja sivog lijeva. Sivi lijev možemo lijevati u jednokratnim kalupima ili u višekratnim kalupima. Ako se odabire lijevanje sivog lijeva u jednokratne kalupe upotrebljava se smjesa kvarcnog pijeska i veziva za izradu klupa u koje se lijeva. Ovakav naćin lijevanja najisplativiji je u maloserijskoj i pojedinačnoj proizvodnji, jer je za svaki izradak potrebno kalupiti pješćani kalup za što je potrebno određeno vrijeme izrade. U slučaju većih serija možemo odabrati jedan od postupaka lijevanja u višekratne kalupe. U tu svrhu upotrebljava se kokilni lijev. Za kokilni lijev koriste se višekratni kalupi (kokile) te u jednu kokilu možemo lijevati nekoliko desetaka tisuća odljevaka bez potrebe za izradom novog kalupa. Osim u kokile, sivi lijev možemo lijevati i centrifugalno. Postoji nekoliko različitih postupaka: horizontalni centrifugalni lijev, vertikalni centrifugalni lijev, centrifugalni lijev pod kutem, vakuumski centrifugalni lijev i centrifugiranje. Svi ovi postupci pojedinačno su pojašnjeni u ovom radu, gdje možemo vidjeti njihove prednosti, nedostatke te probleme vezane za postupke lijevanja centrifugalnog lijeva.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Uncontrolled Keywords: lijevanje; sivi lijev; centrifugalni lijev; horizontalni centrifugalni lijev; vertikalni centrifugalni lijev; centrifugiranje; vakuumski centrifugalni lijev
Divisions: 1200 Department of Technology > 1210 Foundry Chair
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:08
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/993

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata