Robotska montaža osovine termo-regulatora

Kukolja, Vlatko (2010) Robotska montaža osovine termo-regulatora. = Undergraduate thesis , Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, UNSPECIFIED. Mentor: Jerbić, Bojan.

[img]
Preview
Text
06_07_2010_Zavrsni_rad,_Kukolja.pdf - Published Version Jezik dokumenta:Croatian

Download (2MB) | Preview

Abstract (Croatian)

Brzi tehnološki razvoj dovodi do modernizacije industrije različitim robotima i mehanizmima u svrhu brže, veće i jeftinije proizvodnje. Okruženje u kojem živimo i radimo zahtjeva od nas da se što ranije upoznamo sa osnovama tehničkih rješenja strojeva, uređaja i mehanizama, a to ćemo najlakše postići ako se aktivno uključimo u izradu mehaničkih i elektroničkih uređaja, te ih pokušamo oplemeniti s umjetnom inteligencijom, s osnovnom zadaćom da: *lakše shvatimo način kako razmišljaju strojevi i uređaji oko nas, *podčinimo ih sebi, a da ne budemo njihovi robovi, *spriječimo paniku kod upoznavanja sa svakim novim strojem, *shvatimo kolike su mogućnosti strojeva i kolika je naša odgovornost pri upravljanju njima, *stvorimo strojeve i uređaje koji mogu zapamtiti određene složenije procese, te ih mogu prema potrebi ponavljati, bez zamjene mehaničkih dijelova stroja. Za sve to potrebno je poznavanje mehaničkih rješenja za obavljanje mehaničkih radnji, elektroničkih sklopova za pokretanje i upravljanje te programiranje zadanih procesa. S tim ciljem je i obrađena zadana tema ovog završnog rada. Zastarjela radna traka na kojoj se provodi umetanje krivulje s osovinom u kućište modernizira se projektiranjem robotske stanice. Modernizacija bi se provela umetanjem Fanuc-ovog robota LR Mate200iC/5L na mjesto radnika/ice, uz izvođenje potrebnih poboljšanja na već postojećim mehanizmima stanice.Obavljanje rada robotske ruke sastoji se od primanja krivulje osovinom neorijentirane s obzirom na kretanje po gredi od vibrododavača do mehanizma za rotiranje krivulje s osovinom. Nosač proizvoda se zaustavlja na određenom mjestu alatne trake gdje robot vrši podizanje, podmazivanje i umetanje osovine s krivuljom u kućište termoregulatora. Nakon utvrđivanja postojećeg izgleda i dimenzija stanice za umetanje i njezinih mehanizama provedeno je utvrđivanje primjene robota s obzirom na vrste i njihova svojstva. Proučena je građa, svojstva, uloga krivulja s osovinom i termoregulatora, kao i mehanizama za podmazivanje, zaustavljanje, podizanje, razdvajanje kontaktnog pera, utiskivanje potezne krivulje i vibrododavača. Prijedlog modernizacije radne trake obrađen u završnom radu obuhvaća konstrukciju: sklopa grede vibrododavača za krivulje s osovinom, noseće pločice između grede i pneumatskog cilindra, postolja za Fanuc LR Mate200iC/5L robotsku ruku, mehanizma za utiskivanje krivulje s osovinom, mehanizma za rotiranje krivulje s osovinom i preinake mehanizama za razdvajanje kontaktnog pera dodavanjem i zamjenom pneumatskih cilindara. Prijedlog je rađen u mjerilu 1:1 pomoću 3D programa za konstruiranje Catia, na temelju dobivenih nacrta, dimenzija i prijedloga. Nacrti konstruiranih dijelova i sklopnog mehanizma se nalaze u prilogu završnog rada. Konstrukcija novih dijelova rađena je s ciljem modernizacije pojedinih mehanizama robotske stanice za montažu termoregulatora, prema zahtjevima Elektrokontakta u suradnji s Fakultetom, stoga se nadam da će se kao takovi primijeniti.

Item Type: Thesis (Undergraduate thesis)
Divisions: 900 Department of Robotics and Production System Automation > 920 Chair of Manufacturing and Assembly System Planning
Date Deposited: 22 Sep 2014 18:00
Last Modified: 16 Oct 2015 13:08
URI: http://repozitorij.fsb.hr/id/eprint/997

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year

Nema podataka za dohvacanje citata